Μοναδικές Ποικιλίες
Μαεστρία & Καινοτομία
Οι βασικές προυποθέσεις για την παραγωγή άριστου κρασιού είναι το άψογο σταφύλι και η ταλαντούχα, υψηλής εξειδίκευσης ομάδα στο αμπέλι και στο οινοποιείο.
Η Πρώτη Ύλη
Ανώτατης Ποιότητας
Η Κεφαλονιά είναι ένα καταπράσινο νησί, ευλογημένο με άφθονες βροχοπτώσεις το χειμώνα ακολουθούμενες από μια μακριά, ξηρή και ηλιόλουστη περίοδο ωρίμανσης το καλοκαίρι. Αυτός ο ρυθμός και κύκλος της φύσης είναι ο ιδανικός για την παραγωγή σταφυλιών τέλειας ωρίμανσης, με συμπύκνωση, ισορροπημένη οξύτητα και καθαρή έκφραση της ποικιλίας.
Οι Αμπελώνες μας
Οι αμπελώνες Gentilini βρίσκονται δίπλα στο οινοποιείο κοντά στο χωριό Μηνιές. Το έδαφος είναι κιμωλία πάνω από ασβεστολιθικό υποστρωμα, το ιδανικο terroir για σταφύλια οινοποίησης. Εκεί καλλιεργούμε πάνω από 50 στρέμματα αμπελώνων με τις ποικιλίες Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, Μοσχοφίλερο και Syrah. Η Ρομπόλα μας καλλιεργείται σε 50 στρέμματα που βρίσκονται στην ΠΟΠ ζώνη του νησιού.
Στις καλλιέργειες μας χρησιμοποιούμε μεθόδους βιώσιμης γεωργίας αποφεύγοντας τη χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων, σεβόμενοι το προσωπικό μας, τη γη μας, τα κρασιά μας και τους καταναλωτές. Ήδη από το 2011, λάβαμε την πιστοποίηση ISO 14001 για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Οι αμπελώνες μας αναπτύσσονται σε πλήρη αρμονία με της γύρω ελιές, συκιές και αμυγδαλιές, όλα περιτριγυρισμένα από άγριο θυμάρι, φασκόμηλο και ρίγανη, που προσελύουν μέλισσες, πασχαλίτσες και άλλα ευεργετικά έντομα.
Η Πρώτη Ύλη
Ανώτατης Ποιότητας
Η Κεφαλονιά είναι ένα καταπράσινο νησί, ευλογημένο με άφθονες βροχοπτώσεις το χειμώνα ακολουθούμενες από μια μακριά, ξηρή και ηλιόλουστη περίοδο ωρίμανσης το καλοκαίρι. Αυτός ο ρυθμός και κύκλος της φύσης είναι ο ιδανικός για την παραγωγή σταφυλιών τέλειας ωρίμανσης, με συμπύκνωση, ισορροπημένη οξύτητα και καθαρή έκφραση της ποικιλίας.
.
Οι Αμπελώνες μας
Οι αμπελώνες Gentilini βρίσκονται δίπλα στο οινοποιείο κοντά στο χωριό Μηνιές. Το έδαφος είναι κιμωλία πάνω από ασβεστολιθικό υποστρωμα, το ιδανικο terroir για σταφύλια οινοποίησης. Εκεί καλλιεργούμε πάνω από 50 στρέμματα αμπελώνων με τις ποικιλίες Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, Μοσχοφίλερο και Syrah. Η Ρομπόλα μας καλλιεργείται σε 50 στρέμματα που βρίσκονται στην ΠΟΠ ζώνη του νησιού.
Στις καλλιέργειες μας χρησιμοποιούμε μεθόδους βιώσιμης γεωργίας αποφεύγοντας τη χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων, σεβόμενοι το προσωπικό μας, τη γη μας, τα κρασιά μας και τους καταναλωτές. Ήδη από το 2011, λάβαμε την πιστοποίηση ISO 14001 για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Οι αμπελώνες μας αναπτύσσονται σε πλήρη αρμονία με της γύρω ελιές, συκιές και αμυγδαλιές, όλα περιτριγυρισμένα από άγριο θυμάρι, φασκόμηλο και ρίγανη, που προσελύουν μέλισσες, πασχαλίτσες και άλλα ευεργετικά έντομα.
Η σπάνια ποικιλία Ρομπόλα
Η Ρομπόλα κατατάσσεται από τους ειδικούς του κρασιού μεταξύ των ευγενέστερων λευκών ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα. Η παραγωγή της γίνεται στην ΠΟΠ περιοχή, που περιορίζεται στο υψίπεδο της κοιλάδας των Ομαλών και στις απότομες πλαγιές του όρους Αίνου, η κορυφή του οποίου φτάνει τα 1.632 μέτρα και καθορίζει το μικροκλίμα της περιοχής.
Τα κλήματα είναι φυτεμένα σε μικροσκοπικούς αμπελώνες με μικρή απόδοση. Το έδαφος είναι ασβεστολιθικό και το υψόμετρο εξασφαλίζει μια ομαλή ωρίμανση. Αυτό το terroir δίνει τη δυνατότητα για κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, που χαρακτηρίζονται από αρώματα εσπεριδοειδών, ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα με μακριά επίγευση.
Στην περιοχή ΠΟΠ συνεργαζόμαστε με παραγωγούς που καλλιεργούν τα αμπέλια τους με αφοσίωση και μεράκι, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές, που έχουν αποδειχθεί οι καταλληλότερες για την ποικιλία και το έδαφος. Θυμόμαστε με συγκινηση εναν απο αυτούς, τον Θανάση Τσάση, εναν παλιό πολεμιστή της Αντίστασης, που φρόντιζε ο ίδιος τα αμπέλια του μεχρι τα προχωρημένα ενενήντα του, να σκαρφαλώνει σαν κατσίκι τις απότομες πλαγιές του αμπελώνα του, με εμας να προσπαθύμε να τον ακολουθήσουμε λαχανιασμένοι!
Επίσης προμηθευόμαστε σταφύλια Ρομπόλα από τις Παλαιοημερολογίτισες καλόγριες που «καλλιεργούν τα καλύτερα σταφύλια επειδή είναι θέλημα Θεού»
Η σπάνια ποικιλία Ρομπόλα
Η Ρομπόλα κατατάσσεται από τους ειδικούς του κρασιού μεταξύ των ευγενέστερων λευκών ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα. Η παραγωγή της γίνεται στην ΠΟΠ περιοχή, που περιορίζεται στο υψίπεδο της κοιλάδας των Ομαλών και στις απότομες πλαγιές του όρους Αίνου, η κορυφή του οποίου φτάνει τα 1.632 μέτρα και καθορίζει το μικροκλίμα της περιοχής.
Τα κλήματα είναι φυτεμένα σε μικροσκοπικούς αμπελώνες με μικρή απόδοση. Το έδαφος είναι ασβεστολιθικό και το υψόμετρο εξασφαλίζει μια ομαλή ωρίμανση. Αυτό το terroir δίνει τη δυνατότητα για κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, που χαρακτηρίζονται από αρώματα εσπεριδοειδών, ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα με μακριά επίγευση.
Στην περιοχή ΠΟΠ συνεργαζόμαστε με παραγωγούς που καλλιεργούν τα αμπέλια τους με αφοσίωση και μεράκι, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές, που έχουν αποδειχθεί οι καταλληλότερες για την ποικιλία και το έδαφος. Θυμόμαστε με συγκινηση εναν απο αυτούς, τον Θανάση Τσάση, εναν παλιό πολεμιστή της Αντίστασης, που φρόντιζε ο ίδιος τα αμπέλια του μεχρι τα προχωρημένα ενενήντα του, να σκαρφαλώνει σαν κατσίκι τις απότομες πλαγιές του αμπελώνα του, με εμας να προσπαθύμε να τον ακολουθήσουμε λαχανιασμένοι!
Επίσης προμηθευόμαστε σταφύλια Ρομπόλα από τις Παλαιοημερολογίτισες καλόγριες που «καλλιεργούν τα καλύτερα σταφύλια επειδή είναι θέλημα Θεού»
Οι Καλύτεροι Μέθοδοι
Η οινοποίηση και εμφιάλωση γίνεται στο boutique οινοποιείο του Gentilini. Παρά το μικρό του μέγεθος, το οινοποιείο μας είναι αρτιότατα εξοπλισμένο, και τα βαρέλια μας προέρχονται από τους καλύτερους Ευρωπαϊκούς οίκους. Αυτό μας επιτρέπει να πειραματιζόμαστε, να καινοτομούμε, και να παράγουμε εκφραστικα κρασιά με μεγάλη φινέτσα για τους λάτρεις του κρασιού σε όλο τον κόσμο.
Η ομάδα μας φροντίζει να τρυγηθεί κάθε ποικιλια στην σωστή στιγμή ωρίμανσης και να μεταφερθεί στο οινοποιείο σε μικρούς κάδους για να γίνει η πρώτη διαλογή. Στη συνέχεια τα σταφύλια ψύχονται και ακολουθεί μια παραιτέρω διαλογή ώστε μόνο τα σταφύλια κορυφαίας ποιότητας να καταλήξουν να πιεστούν με ήπιο τρόπο. Η αργή ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες, με συνεχή προσεκτική παρακολούθηση, εξασφαλίζει την έκφραση του χαρακτήρα και του terroir κάθε ποικιλίας, διατηρώντας την παράδοση και βελτιώνοντας την συνεχώς.
Η ζύμωση των κρασιών παρακολουθείται προσεκτικά για να επιτευχεί η τέλεια ισορροπία και ενσωμάτωση της δρυός. Η παραγωγή των δρύινων βαρελιών για οινοποίηση είναι μια μορφή τέχνης και η σωστή χρήση τους είναι ανάλογη με την χρήση των κρουστών σε μια ορχήστρα: δίνει δομή και πολυπλοκότητα χωρίς να καλύπτει. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε δρύινα βαρέλια κορυφαίας ποιότητας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά που μας δίνουν περιθώρια ευελιξίας. Έτσι χρησιμοποιούμε γαλλική δρύ για κομψότητα, αμερικάνικη για νότες καρύδας και μόκας, όπως και διαφορετικά μεγέθη βαρελιών, με λιγότερο η περισσότερο κάψιμο, για πιο λεπτό ή έντονο αποτέλεσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις βγάζουμε την μια στογγυλή πλευρά από τα βαρέλια, τα χρησιμοποιούμε όρθια για τη ζύμωση, και στη συνέχεια τα συναρμολογούμε εκ νέου για την παλαίωση.
Όταν τα κρασιά είναι έτοιμα, μαζευόμαστε όλοι για την συναρπαστική διαδικασία της ανάμιξης. Για ένα συγκεκριμένο κρασι, παίρνουμε δείγματα από κάθε δεξαμενή και καθε βαρέλι και τα αναμιγνύουμε με ατέλειωτους τρόπους, μέχρι να συμφωνήσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Το τελικό κρασί επιστρέφει για ξεκούραση στη δεξαμενή ή το βαρέλι, ώστε να αναπτύξει παραιτέρω πολυπλοκότητα και προσωπικότητα πριν εμφιαλωθεί. Είναι όλη αυτή η σχολαστική δουλειά και η προσοχή στη λεπτομέρεια που μετατρέπει την υπόσχεση του σταφυλιού στην τελειότητα στο μπουκάλι.
Ποικιλίες σταφυλιών
Ασύρτικο
Το Ασύρτικο είναι μια λευκή ποικιλία παγκόσμιας κλάσης με άριστη ισορροπία και ζωηρή οξύτητά. Τα κρασιά έχουν λεπτότητα, καθαρότητα και ορυκτώδη και λεμονάτο χαρακτήρα.
Ρομπόλα Κεφαλονιάς
Η Ρομπόλα Κεφαλονιάς είναι μια σπάνια ποικιλία από αμπελώνες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης που αναπτύσσεται σε φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη στα υψίπεδα της Κεφαλονιάς. Εκφράζει ορυκτό χαρακτήρα και λεμονάτα αρώματα.
Μοσχοφίλερο
Το Μοσχοφίλερο θεωρείται γκρι ποικιλία. Στην όψη το συναντάμε σε αποχρώσεις από απαλό ροζ έως και πορφυρό κόκκινο. Στην μύτη εκφράζεται με αρώματα τριαντάφυλλου και γιασεμιού τα οποία έρχονται σε ισορροπία με την τραγανή του οξύτητα.
Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς
Ένας διαφορετικός κλώνος της Μαυροδάφνης Πατρών η Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς οινοποιείται παραδοσιακά ως ένα ξηρό, σκούρο πορφυρό με γεμάτο σώμα κρασί το οποίο εξελίσσεται καλύτερα όταν παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια.