για εμάς

Gentilini

Με Σεβασμό
Στην Ιστορία Μας

Το οινοποιείο μας ιδρύθηκε στην Κεφαλονιά από τον Σπύρο Κοσμετάτο που το ονόμασε Gentilini προς τιμή της «νόνας» του (γιαγιά στο Κεφαλονίτικο ιδίωμα) Marianna Gentilini, τελευταίας απογόνου τοπικής αρχοντικής οικογένειας.

Crest from Libro D'oro

Με Σεβασμό
Στην Ιστορία Μας

Το οινοποιείο μας ιδρύθηκε στην Κεφαλονιά από τον Σπύρο Κοσμετάτο που το ονόμασε Gentilini προς τιμή της «νόνας» του (γιαγιά στο Κεφαλονίτικο ιδίωμα) Marianna Gentilini, τελευταίας απογόνου τοπικής αρχοντικής οικογένειας.

Crest from Libro D'oro
Gentilini

1593. Η Ενετική Γερουσία αναθέτει στον Ιταλό μηχανικό στρατού Marino Gentilini την κατασκευή του φρούριου της Άσσου για να την προστατεύσει απο πειρατικές επιθέσεις. Ο Gentilini καταλήγει να εγκατασταθεί και να κάνει οικογένεια στην Κεφαλονιά, όπου γράφεται στην βίβλο του αρχοντολογιού, το Libro d’Oro.

1978. Ο απόγονος του, Σπύρος Κοσμετάτος, έχοντας περάσει μερικά χρόνια στην πανέμορφη αμπελοοινική περιοχή του Cape Town, επιστρέφει στην Κεφαλονιά και φυτεύει τα πρώτα του στρέμματα με Τσαούσι, άγνωστη εκτός τοπικών ορίων λευκή ποικιλία, με το όραμα να δημιουργήσει ένα κρασί παγκόσμιας κλάσης στην Ελλάδα.

1984. Κυκλοφορεί η πρώτη περιορισμένη παραγωγή του Gentilini στην Αθήνα και στο Λονδίνο ταυτόχρονα. Την εποχή εκείνη ο Σπύρος ήταν πρωτοπόρος στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού στην Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για άλλα boutique οινοποιεία που ακολούθησαν.

2020. Τώρα πια, στα 80 του, ο Σπύρος παραμένει ακμαιότατος και απολαμβάνει να βοηθάει κατά καιρούς στους αμπελώνες, αλλά απασχολείται κυρίως με το Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου, του οποίου είναι πρόεδρος. Το Ίδρυμα έχει ανθίσει υπό την καθοδήγησή του και περιλαμβάνει ένα μουσείο, την οργάνωση πολιτιστικών προγραμμάτων για παιδιά και, από το 1998, το Cephalonia Botanica, που έχει ως στόχο την διατήρηση της τοπικής χλωρίδας, σε συνεργασία και με άλλες τράπεζες σπόρων και βοτανικούς κήπους σε όλο τον κόσμο. Τόσο το κομψό μουσείο στο Αργοστόλι, όσο και η όμορφη Botanica στα περίχωρα της πόλης είναι ανοικτά για τους επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Επόμενη
Γενιά

2002. Το οινοποιείο περνά στην επομενη γενιά, στην κορη του Σπύρου, Μαριάννα Κοσμετάτου και τον σύζυγό της, Πέτρο Μαρκαντωνάτο.

Μεγαλώνοντας, η Μαριάννα πάντα βοηθούσε στον τρύγο και το οινοποιείο όταν επέστρεφε στην Ελλαδα για διακοπές στα σχολικά και φοιτητικά της χρόνια. Πολλές φορές μάλιστα, δεδομένης της δυσκολίας στην εύρεση υλών, έφερνε στην βαλίτσα της ζύμες, πιπέτες και άλλα απαραίτητα για το οινοποιείο! Παρόλα αυτά, διάλεξε να σπουδάσει στην Ξενοδοχιακή Σχολή του Πανεπιστημίου Cornell στην Αμερική, και στη συνέχεια μια καριέρα στον ξενοδοχιακό όμιλο Sheraton. Ολα τότε έδειχναν ότι θα ακολουθούσε ένα δρόμο μακριά από το κρασί.

Ο Πέτρος γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από Κεφαλονίτες γονείς. Αποφοίτησε από το RMIΤ με πτυχίο Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοχημείας, και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Βιοχημεία και Yeast Engineering στο πανεπιστήμιο του Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν επιστρέψει στη Ελλάδα.

Petros & Spiros
Petros & Spiros

Η Επόμενη
Γενιά

2002. Το οινοποιείο περνά στην επομενη γενιά, στην κορη του Σπύρου, Μαριάννα Κοσμετάτου και τον σύζυγό της, Πέτρο Μαρκαντωνάτο.

Μεγαλώνοντας, η Μαριάννα πάντα βοηθούσε στον τρύγο και το οινοποιείο όταν επέστρεφε στην Ελλαδα για διακοπές στα σχολικά και φοιτητικά της χρόνια. Πολλές φορές μάλιστα, δεδομένης της δυσκολίας στην εύρεση υλών, έφερνε στην βαλίτσα της ζύμες, πιπέτες και άλλα απαραίτητα για το οινοποιείο! Παρόλα αυτά, διάλεξε να σπουδάσει στην Ξενοδοχιακή Σχολή του Πανεπιστημίου Cornell στην Αμερική, και στη συνέχεια μια καριέρα στον ξενοδοχιακό όμιλο Sheraton. Ολα τότε έδειχναν ότι θα ακολουθούσε ένα δρόμο μακριά από το κρασί.

Ο Πέτρος γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από Κεφαλονίτες γονείς. Αποφοίτησε από το RMIΤ με πτυχίο Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοχημείας, και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Βιοχημεία και Yeast Engineering στο πανεπιστήμιο του Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν επιστρέψει στη Ελλάδα.

Petros & Spiros

Το Κρασί Ενώνει
τους Ανθρώπους

Γνωριστήκαμε τυχαία σε ένα πάρτι στην Αθήνα και, σαν ζευγάρι, παράλληλα με τις καριέρες μας, αρχίσαμε να βοηθάμε όλο και περισσότερο με τον τομέα των πωλήσεων του Gentilini. Τελικά, το 2002, αποφασισαμε να παραιτηθούμε απο τις δουλειές μας και να ασχοληθούμε αποκλειστικά με το οινοποιείο που μας είχε κερδίσει ολοκληρωτικά και τους δύο.

Πιστοί στην παράδοση και την φιλοσοφία της προηγούμενης γενιάς έχουμε σαν στόχο την παραγωγή συναρπαστικών κρασιών κορυφαίας ποιότητας, προωθώντας τις μοναδικές γεύσεις και αρώματα των τοπικών Κεφαλονίτικων ποκιλιών.

Σήμερα καλλιεργούμε πάνω από 100 στρέμματα αμπελώνα και παράγουμε μια γκάμα εννιά κρασιών. Οι ποσότητες διατηρούνται χαμηλές για να εξαφαλιστεί η υψηλή ποιότητα, χωρίς τους συμβιβασμούς που μπορεί να επιφέρει μια πιο μαζική παραγωγή. Παράλληλα με την κυρίως παραγωγή, φροντίζουμε να διατηρούμε την δημιουργικότητα μας σε υψηλά επίπεδα και να εξελισσόμαστε με την παραγωγή πειραματικών κρασιών καθε χρονο.

Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε την κόρη μας Ειριάννα να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση. Έφηβη ακόμα, συμμετέχει στον τρύγο, βοηθάει στο Επισκέψιμο Κελλάρι, και έχει ήδη αναπτύξει πολύ εξελιγμένη μύτη και ουρανίσκο.

Petros & Spiros

Το Κρασί Ενώνει
τους Ανθρώπους

Γνωριστήκαμε τυχαία σε ένα πάρτι στην Αθήνα και, σαν ζευγάρι, παράλληλα με τις καριέρες μας, αρχίσαμε να βοηθάμε όλο και περισσότερο με τον τομέα των πωλήσεων του Gentilini. Τελικά, το 2002, αποφασισαμε να παραιτηθούμε απο τις δουλειές μας και να ασχοληθούμε αποκλειστικά με το οινοποιείο που μας είχε κερδίσει ολοκληρωτικά και τους δύο.

Πιστοί στην παράδοση και την φιλοσοφία της προηγούμενης γενιάς έχουμε σαν στόχο την παραγωγή συναρπαστικών κρασιών κορυφαίας ποιότητας, προωθώντας τις μοναδικές γεύσεις και αρώματα των τοπικών Κεφαλονίτικων ποκιλιών.

Σήμερα καλλιεργούμε πάνω από 100 στρέμματα αμπελώνα και παράγουμε μια γκάμα εννιά κρασιών. Οι ποσότητες διατηρούνται χαμηλές για να εξαφαλιστεί η υψηλή ποιότητα, χωρίς τους συμβιβασμούς που μπορεί να επιφέρει μια πιο μαζική παραγωγή. Παράλληλα με την κυρίως παραγωγή, φροντίζουμε να διατηρούμε την δημιουργικότητα μας σε υψηλά επίπεδα και να εξελισσόμαστε με την παραγωγή πειραματικών κρασιών καθε χρονο.

Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε την κόρη μας Ειριάννα να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση. Έφηβη ακόμα, συμμετέχει στον τρύγο, βοηθάει στο Επισκέψιμο Κελλάρι, και έχει ήδη αναπτύξει πολύ εξελιγμένη μύτη και ουρανίσκο.

Που Βρισκόμαστε
Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά, το νησί του βιβλίου και ταινίας “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι”,
ειναι το πιο μεγάλο και μορφολογικά σύνθετο νησί του Ιονίου

Assos Castle

Το Κάστρο της Άσσου

Περιλαμβάνει το Όρος Αίνος που φτάνει τα 1.632 μέτρα, κρυμμένους όρμους που περιβάλλονται απο πλούσια βλάστηση, χρυσές αμμουδιές που καταλήγουν σε καταγάλανα νερά. Το μέγεθος της Κεφαλονιάς συντελεί στην χαλαρή της ατμόσφαιρα, στην συνύπαρξη αρχαιολογικών χώρων και πολυσύχναστων θέρετρων, γόνιμων καλλιεργειών και ατίθασης φύσης.

Η γεωργία υπήρξε πάντα στενά δεμένη με την οικονομία του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα εκλεκτά κρασιά, το θυμαρίσιο μέλι, το πλούσιο ελαιόλαδο και τα τυριά της Κεφαλονιάς περιλαμβάνονται στα καλύτερα παγκόσμια.

Η Κοιλάδα των Ομαλών

Η Κεφαλονιά έχει οινοποιητική παράδοση αιώνων. Οι δροσερές πλαγιές του Αίνου με τα ασβεστολιθικά πετρώματα που του δίνει η υφαιστιακή καταγωγή του και η ιδανική ισορροπία βροχόπτωσης και ηλιοφάνειας δημιουργούν άριστες συνθήκες μικροκλίματος για την καλλιέργεια μεσογειακών αμπελώνων.

Σήμερα η Κεφαλονιά είναι το μοναδικό νησί της Επτανήσου που παράγει κρασιά που φέρουν την ένδειξη «Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης», και είναι μάλιστα για τρία: για την Ρομπόλα, το Μοσχάτο και την Μαυροδάφνη.

Η Ομάδα Μας

Το οινοποιείο μας έχει μια μικρή αλλά
πολύ αποτελεσματική ομάδα.

Gentilini Notes White

Πέτρος & Μαριάννα

Ιδιοκτήτες

Gentilini Notes White

Αλέξανδρος Δούκας

2015. Επικεφαλής οινολόγος μας είναι ο Αλέξανδρος Δούκας, ένας εξαιρετικά ταλαντούχος οινολόγος με μεγάλη εμπειρία σε μερικά από τα κορυφαία οινοποιεία στην Ελλάδα. Χάρη στην ακατάπαυστη ενέργεια και την σχολαστική προσήλωσή του, τα κρασιά μας έχουν απογειωθεί σε άλλο επίπεδο ποιότητας.

Crest from Libro D'oro

Θοδωρής Θεοδωρίδης

2017. Εντάχθηκε στην ομάδα μας ως βοηθός οινολόγος και Cellar Master ο Θοδωρής Θεοδωρίδης. Με την προσήλωση και τον επαγγελματισμό του έχει γίνει πολύτιμος συνεργάτης.

Επιπλέον, έχουμε μια αφοσιωμένη και υψηλής εξειδίκευσης ομάδα στους αμπελώνες που μας εξασφαλίζει την καλύτερη πρώτη ύλη, δύο άριστα ενημερωμένες ξεναγούς και τουλάχιστον δύο μαθητευόμενους που πλαισιώνουν την ομάδα μας, κερδιζοντας ταυτόχρονα πολύτιμη εμπειρία. Ειδικά την εποχή του τρύγου, το οινοποιείο μας σφύζει απο ζωή και αντικατοπτρίζει τη θετική ενέργεια ανθρώπων που δουλεύουν σκληρά, αλλα παίρνουν μεγάλη ικανοποίηση απο αυτό.

Gizmo

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε την συμβολή της σκυλίτσας μας της Gizmo που, από αδέσποτο στους δρόμους της Αθήνας, βρέθηκε υπεύθυνη για την υποδοχή των επισκεπτών και την επίβλεψη του χώρου.

Gizmo-patroling

Επιπλέον, έχουμε μια αφοσιωμένη και υψηλής εξειδίκευσης ομάδα στους αμπελώνες που μας εξασφαλίζει την καλύτερη πρώτη ύλη, δύο άριστα ενημερωμένες ξεναγούς και τουλάχιστον δύο μαθητευόμενους που πλαισιώνουν την ομάδα μας, κερδιζοντας ταυτόχρονα πολύτιμη εμπειρία. Ειδικά την εποχή του τρύγου, το οινοποιείο μας σφύζει απο ζωή και αντικατοπτρίζει τη θετική ενέργεια ανθρώπων που δουλεύουν σκληρά, αλλα παίρνουν μεγάλη ικανοποίηση απο αυτό.

Gizmo

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε την συμβολή της σκυλίτσας μας της Gizmo που, από αδέσποτο στους δρόμους της Αθήνας, βρέθηκε υπεύθυνη για την υποδοχή των επισκεπτών και την επίβλεψη του χώρου.